Miljöförstöring och vattenrening i Kina

07/10/28 16:46:57 SHANGHAI, originally uploaded by 2 dogs.

Bildtext: Suzhou Creek ändrar karaktär, kåkstadsbebyggelsen i förgrunden rivs och lämnar plats till moderna bostadsområden.

Denna blogg ligger nu på www.atlarsson.com/blog. Gå dit för att läsa nya poster.

Miljöförstöringen och Kina är ofta ansedda som synonyma begrepp. Det är onekligen ett stort problem, men det finns även ljuspunkter. Hallands Nyheter har en kort artikel om ett vattenreningsprojekt i Taihu sjön. Detta projekt påbörjades i somras efter brist av dricksvatten i närområdet (som tar sitt dricksvatten från sjön).

Intressant att nämna i sammanhanget är att det i Shanghai har pågått ett stort reningsprojekt av Suzhou Creek. Projektet påbörjades 1998 och beräknas vara avslutat 2004 (eller 2010, uppgifterna varierar).

Under mitt första besök i Shanghai 1991 minns jag hur Suzhou Creek var en svart trögflytande massa. Stanken var mycket påtaglig och jag när jag cyklade längs med floden såg jag fabriker som pumpade ut stinkande och groteskt färgat avloppsvatten rakt ner i vattnet. Förutom fabriker var Suzhou Creek kantat av något som som påminner om kåkstäder utan ordentliga avlopps och återvinnings system. Suzhou Creek fungerade då som en lösning på dessa problem…

Idag har de flesta fabriker sedan många år slagit igen eller flyttats, de forna kåkstäderna rivs och lämnar plats för för moderna bostäder. Dessa betingar dock ett högt pris och de forna invånarna blir ofta hänvisade till bostäder långt utanför Shanghai då deras ekonomi inte räcker till att att betala motsvarande 15000-20000 SEK (eller mer) per kvadratmeter för nybyggda lägenheter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s