Stålmarknaden hettar till…

02/01/15 15:12 SHANGHAI, originally uploaded by 2 dogs.

Denna blogg ligger nu på www.atlarsson.com/blog. Gå dit för att läsa nya poster.

Dagens Industri skriver att de de asiatiska börserna går uppåt, framförallt företag inom stålsektorn.

2002 cyklade jag omkring Pudong området i Shanghai. Jag höll mig nära Huangpu floden och min väg var kantad av tunga industrier. Höga murar eller staket såg till att jag inte kunde göra några närmare utforskningar.

Plötsligt kom jag till ett halvt slumrande stålverk. Inga vakter, staket eller dylikt hindrade mig från att ge mig in på området. Arbetet på gick på halvfart och arbetarna informerade mig att jag var i den ‘nya’ delen av ett stålverk (smälte ner återvunnit stål) som var byggt med östtysk teknik på 60-talet. Stålveket skulle stänga skulle stänga ner och ge plats till Shanghai EXPO 2010 var information som nämndes för mig.

Jag kunde fritt röra mig i området då de fick för sig att jag var tysk och hade något med avvecklingen med verksamheten att göra. Jag passade på att ta lite foton (det skall vara slagg som tömmes ur masugnen om jag förstod det hela rätt på bilden ovan). Jag vandrade omkring ett tag och fortsatte sedan min cykel tur.

Ungefär 1.5 år senare var jag tillbaks till samma stålverk, och denna gång var det mer aktivitet och man mindes mitt förra besök. En förman tog mig in i stålverket och visade mig stolt 2 nya ugnar. De var inköpta i USA, och verket skulle inte lägga ner då marknaden skrek efter stål berättade han för mig.

Förra året passerade jag verket som fortfarande var igång, och jag antar att det även är så idag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s