Aktier, Aktier!!

07/09/04 14:09:51 SHANGHAI, originally uploaded by 2 dogs.

Denna blogg ligger nu på www.atlarsson.com/blog. Gå dit för att läsa nya poster.

Förra veckan nämde DN i en kort notis att ”I Kina steg Shanghai-börsens Kompositindex med 0,4 procent.” Börsen stiger alltså i Kina och småspararna investerar ivrigt sitt kapital. Kineser i min bekantskaps krets har diskuterat aktier oavbrutet det senaste halvåret. Sällan är det en djupare analys än ”jag har ett säkert tips på att denna aktien kommer att stiga”.

Finansinspektionen skulle ha bråda dagar om man fick för sig att komma över hit och diskutera etik. Det mest absurda är att många av mina kinesiska vänner som förlorade mycket av sitt under den kraftiga börsnedgången för några år sedan, glatt plöjer ner stora delar av sitt sparkapital på samma typ av ‘tips’ som orsakade så mycket elände förra nedgången.

Skall dock erkännas att jag också känner folk som både uppgraderat lägenhet, skaffat bil och slutat jobba efter ekonomisk framgångar på den kinesiska aktiemarknaden.

Bilden visar en broker firma där folk samlas och följer börskurser, utbyter tips och köper och säljer aktier. En majoritet av de församlade är äldre (som är pensionerade), som handlar för egen eller sina barns räkning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s